Cui nu i-a trecut vreodata prin minte sa deschida un magazin online fara stoc, prin dropshipping, in Romania?!

Vanzarea cu stoc la furnizor pare, la prima vedere, solutia perfecta. Pentru ca te gandesti ca nu mai ai batai de cap si nici nu trebuie sa investesti sume socante de bani.

E plin internetul de cursuri, reclame si video-uri care promit marea cu sarea, cu cifre extrem de atragatoare. Pare atat de usor sa faci primul milion de euro, fara sa depui nu stiu cat efort, astfel incat sa obtii repede un stil de viata plin de calatorii in locuri exotice.

Insa adevarul nu e chiar atat de roz.

Da, se pot face si creste afaceri prin dropshipping. Dar nu toata lumea reuseste.

Succesul depinde de un lant de decizii bune, luate in momentul potrivit, si considerabil de mult efort si timp investit.

Dar haide sa intram direct in subiectul articolului de azi si vom aborda fiecare idee in parte, pentru a fi mai usor de urmarit.

Povestim despre cum sa iti faci un magazin online prin dropshipping si despre provocarile vanzarii de produse cu stocul la furnizor.

Atentie! Nu o sa discutam despre partea contabila (cum inregistrezi in contabilitate, NIR-uri, TVA sau non-TVA). 

Exista persoane mai in masura sa dea sfaturi pentru diverse cazuri si situatii, cum ar fi un expert contabil sau un jurist.

Asadar, aici nu vei gasi astfel de informatii. Ne vom concentra DOAR pe partea comerciala.

Cuprins Cum sa vinzi prin dropshipping

Ce trebuie sa stii despre dropshipping

  1. Stabileste ce vrei sa vinzi si cauta furnizori
  2. Cumpara domeniul tau
  3. Deschide firma
  4. Deschide un demo Gomag pentru constructia site-ului
  5. Listeaza produsele in magazinul tau online si finalizeaza constructia
  6. Lanseaza magazinul
  7. Creeaza o strategie de marketing optimizata

Ce trebuie sa stii despre dropshipping

Pe de o parte, poti face dropshipping de la inceput, cu un magazin nou lansat. 

In acest caz, avantajul e ca poti testa vandabilitatea produselor fara investitii majore de start.

Pont!

Daca acum iti deschizi un magazin online prin dropshipping, trebuie sa iei in considerare faptul ca nu poti vinde produse de 10 lei prin dropshipping. 

Pentru ca practic, marja ta e inexistenta. Alege produse bune, la preturi mai mari, unde poti adauga un adaos rezonabil.

De asemenea, poti face dropshipping pentru un magazin online existent, cand vrei sa iti extinzi catalogul de produse si ai deja o baza consistenta de clienti.

Testezi produsele sau poate aduci produse de care clientii tai au nevoie, dar care au dimensiuni prea mari sau sunt prea costisitor de stocat.

Indiferent in ce situatie te regasesti, iti recomand articolul Dropshipping in Romania – Tot ce trebuie sa stii pentru magazinul tau online.

Este actualizat pentru acest an si include date specific pentru incepatori – ce inseamna dropshipping, avantaje si dezavantaje + sfaturi de inceput.

Nu are rost sa le repet in acest articol cand le gasesti la un click distanta.

Hai sa ne concentram acum pe procesul de deschidere a unui magazin online care functioneaza prin dropshipping.

Vei vedea ca nu exista foarte multe diferente in constructia magazinului, comparativ cu unul care vinde cu stoc.

1. Stabileste ce vrei sa vinzi si cauta furnizori

Pentru deschiderea unui magazin, in general primul pas este considerat infiintarea unei firme.

Insa forma juridica aleasa, plus statutul (platitor de TVA sau neplatitor, numele etc.) depind de  modelul tau de business, dar si de tipul de produse pe care alegi sa le vinzi.

Asadar, mai intai de toate, daca vrei sa iti deschizi un magazin online prin dropshipping, ocupa-te de produse si furnizori.

Poti chiar sa faci urmatorii doi pasi (achizitia unui domeniu si infiintarea firmei), in paralel cu procesul de cautare a produselor.

Bun. Cum gasesti produse si furnizori pentru dropshipping?

La Gomag, urmeaza sa lansam un nou sistem, care te va ajuta exact in acest scop.

Pentru ca suntem pe ultima suta de metri cu realizarea acestuia, nu iti spun deocamdata mai mult decat faptul ca urmeaza sa facem lansarea foarte, foarte curand.

Pana atunci, uite 2 procese prin care alegi produsele pe care sa le afisezi pe site, si pentru gasirea furnizorilor.

Cum alegi ce produse sa vinzi online

Exista o pornire sa vinzi produse chiar inedite pentru piata din Romania, chinezarii sau produse care au un pret infim la furnizor.

Totusi, iti recomand sa te gandesti mai bine.

Pe de o parte, trebuie sa fii foarte atent la calitatea lor si, pe de alta parte, nu iti inchipui ca le vei vinde cu un adaos urias – oamenii stiu sa caute si sa compare preturile.

… Mai ales daca livrarea produsului tau dureaza cam la fel cat ar dura sa comande direct produsul la furnizorii tai.

  • Alege produse de o calitate buna – nu castigi nimic daca majoritatea comenzilor tale sunt returnate.
  • Nu alege produse prea ieftine – de cele mai multe ori sunt produse proaste (chiar daca pe site-ul furnizorului arata fenomenal). Produsele ieftine sunt insotite si de costuri prea mari de transport, asa ca nu merita in cazul in care vrei sa le vinzi direct din stocul furnizorului.
  • Alege produse despre care stii ceva, fie din pasiune, fie datorita job-ului – o mare parte a timpului tau se va duce pe crearea de continut, materiale promotionale si asistenta clientilor. Informatiile pe care le detii deja despre domeniul si folosirea produselor tale iti vor simplifica mult munca.
  • Alege produse care iti plac – nimeni nu deschide un business din simplul motiv ca vrea sa faca bani. La fel ca intr-o viata de om, si o afacere trece prin diverse stadii in care e nevoie sa investesti mai multi bani decat castigi. Asa ca alege produse si o industrie care sa iti placa, sa te motiveze sa continui. Banii nu te motiveaza, atunci cand nu ii ai inca!!
  • Alege produse pe care poti sa le vinzi oricand si, preferabil, repetitiv – cand alegi doar produse de trend (ex., kendama), trebuie sa renunti la ele in momentul in care trendul a trecut.

Pune pe foaie ideile tale de produse si foloseste cele 5 criterii pentru a le selecta pe cele mai bune.

Cum gasesti furnizori pentru produsele tale, in sistem dropshipping

La fel cum gasesti furnizorii, cand vrei sa iti faci un stoc!

Mai intai, decide daca vrei furnizori locali – producatori, distribuitori de produse sau chiar alte magazine online in care iti plac produsele vandute.

Sau poate vrei furnizori din afara granitelor. Poti importa produse din Europa sau chiar China, daca tot e atat de populara datorita AliExpress sau Alibaba.

Indiferent din ce zone te interesezi, garantat vor exista si furnizori de produse disponibili sa lucreze in sistem dropshipping.

Lucruri la care sa fii atent cand alegi furnizorul sau mai multi furnizori de produse

  • Fii extra atent la timpul de livrare – putini dintre clientii tai vor astepta o luna sa ajunga produsul pe care il comanda de la tine, si majoritatea sunt cei pe care ii prostesti. Asa ca iti recomand sa alegi furnizori in functie de zona geografica pe care vrei sa o deservesti. Personal, nu iti pot recomanda sa faci dropshipping cu produse din China, decat poate intr-o zona apropiata, insa mai bine nici acolo (ai la competitori de sa te sperii).
  • Discuta cu mai multi furnizori si vezi cine ce este dispus sa faca pentru tine – de exemplu, le poti trimite materiale personalizate pe care sa le introduca in coletele tale. Ar fi ideal sa discutati si despre conditiile in care faci dropshipping – feed-uri de produs, conditiile de livrare si retur, garantii, ce include coletul etc. Scenariul perfect ar fi ca produsul sa nu treaca deloc prin mainile tale: clientul comanda pe site-ul tau, tu comanzi si platesti produsul furnizorului, care trimite coletul cu datele tale catre clientul final.

Cum gasesti, de fapt, nume de furnizori?

Cauta pe grupuri si comunitati de profil – pe Facebook, de exemplu, poti sa pui doar o intrebare si te vei trezi cu o lista de comentarii din care sa te apuci de eliminat.

De asemenea, daca gasesti magazine cu produse care iti plac, ii poti contacta pentru a-i intreba daca vand si B2B si daca sunt dispusi sa faca dropshipping.

Nu ai absolut nimic de pierdut, tot ce se poate intampla e sa iti spuna nu.

Poti sa cauti furnizori si in agregatoare precum dropshipping-romania sau idropship, insa pentru ca nu le-am incercat personal, nu pot sa iti spun cum functioneaza si ce rezultate iti aduc. 

Stiu ca nu e foarte comod, pentru ca e o munca pe care trebuie sa o faci tu. Insa nu vei gasi ceea ce ai nevoie, daca nu te implici personal.

Citeste si: Ce sa vinzi online – Cum gasesti cele mai profitabile produse si idei de afaceri

2. Cumpara domeniul tau

Am amanat achizitia domeniului magazinului pentru pasul 2, pentru ca, in mod ideal, acesta ar trebui sa aiba legatura cu produsele pe care le vinzi.

Poate sa contina cuvinte cheie sau nu, insa principalul e sa fie relevant pentru nisa sau produsele tale.

Alege un nume de domeniu cat mai scurt, usor de scris si pronuntat. Nu te gandi sa dovedesti cat de istet esti, pentru ca doar iti transformi site-ul intr-unul greu de gasit.

De asemenea, alege un domeniu cu rezonanta, care sa poata fi usor de retinut. Pana la urma, acesta va fi perceput ca numele magazinului online

De ce sa ai domeniul tau? 

Nu iti deschide niciodata magazinul pe un subdomeniu, nici macar pe unul oferit de o platforma de eCommerce. PENTRU CA in momentul in care cauta o adresa, oamenii o vor completa din reflex cu extensia .ro sau .com. 

Nu le va trece prin minte sa caute nume.altnume.ro.

Odata cu domeniul, cumpara-ti si un pachet de gazduire pentru domeniu si pentru adresa de email [email protected] (.ro, .com, ce ai ales). 

Acestea sunt must have, indiferent ce platforma eCommerce alegi. Reprezinta un bun al tau, asupra caruia trebuie sa ai control total.

3. Deschide firma

Chit ca vinzi cu stocul la tine sau cu stocul la furnizor, vei avea nevoie de o forma juridica.

Cel mai recomandat e sa iti deschizi din start un SRL. Acesta poate chiar sa nu aiba absolut nicio legatura cu numele magazinului si domeniul ales.

Momentul in care deschizi firma e undeva dupa ce decizi ce produse vinzi.

Si asta din cauza codurilor CAEN suplimentare de care vei avea nevoie pe langa codul 4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet.

Citeste aici in detaliu Cum iti deschizi o firma pentru a vinde online – pasii necesari [Podcast].

4. Deschide un demo Gomag pentru constructia site-ului

Pe platforma Gomag avem si clienti care fac dropshipping, fie in totalitate, fie cu o parte dintre produsele pe care le vand mai rar in magazin.

De aceea stim ca acest sistem functioneaza.

Odata ce ai ales ce produse vinzi, deschide un cont de demo la Gomag.

Ai 15 zile gratuite in care sa incepi practic constructia magazinului tau, nu e doar o plimbare video prin platforma care iti arata cum functioneaza aceasta.

testeaza-platforma-gomag

Majoritatea clientilor nostri iau decizia in jumatate din timpul de demo, insa nu e nicio graba. 

Acorda-ti timp pentru a testa si alege tema perfecta pentru tine si apoi incepe sa adaugi continut in magazin.

Indiferent ca ai stoc sau nu, continutul din site va face vanzarea pentru tine.

Citeste in detaliu Cum sa deschizi un magazin online cu Gomag – Ghid pas cu pas pentru creare magazin.

5. Listeaza produsele in magazinul tau online si finalizeaza constructia

La inceputul perioadei de demo, ocupa-te de listarea produselor.

Daca ai un numar mic de produse poti sa le introduci manual. Sau poti sa faci import de produse ori sa le importi direct prin feed de la furnizor.

Prin importul din feed, in cazul in care faci dropshipping, poti alege sa NU importi preturile de produs sau imaginile (de exemplu, atunci cand creezi fotografii mai bune / diferite fata de ce are furnizorul).

Acorda atentie deosebita detaliilor din paginile de produs – descrieri, fotografii, video-uri, recomandari de produse suplimentare. 

Repet, acestea vor vinde in locul tau sau al unui agent de vanzari.

creare-magazin-online

sursa: StartUp in eCommerce – suport de curs

Apoi, adauga continut pentru a completa magazinul:

  • Bannere – in pagina de home, icon-uri de trust (diferentiatorii magazinului tau), in categorii si, de asemenea, poti adauga un banner in pagina de cos cu un stimulent pentru cumparare (un cod de reducere, o taxa fixa de livrare, cadou la fiecare comanda etc.).
  • Activeaza o aplicatie de live chat pentru a raspunde la posibile intrebari despre produse.
  • Adauga datele de contact pentru comenzile telefonice, orarul, persoanele de contact si alte date (logo, datele de inregistrare ale firmei, pagina despre noi, paginile de confidentialitate, livrare, retur etc.).
  • Specifica timpul de livrare, mai ales daca este unul mai lung – seteaza asteptari reale si nu incerca sa pacalesti clientul ca ai produsul in stoc, ca va ajunge la destinatie in 48 de ore daca nu acesta este adevarul.
  • Specifica in mod clar care sunt conditiile de retur – chiar si atunci cand clientul final nu stie cum vinzi tu (cu stoc sau fara stoc) si nici nu il intereseaza, tot vrea sa stie cui ii revine taxa de retur, unde sa trimita produsul, cu cine sa vorbeasca etc.
  • Activeaza un produs OTO – fa o oferta unica in pagina de finalizare comanda pentru a creste valoarea cosului de cumparaturi. Gasesti aici mai multe detalii despre One-Time Offer.

Sigur, magazinul tau va trebui sa ofere si plata cu cardul. Alege un procesator de plata cu cardul si creeaza-ti un cont la procesatorul ales, pentru a avea datele de integrare cu platforma ta.

Apoi, in dropshipping, exista situatii si situatii. 

De exemplu, cand produsele ajung de la furnizor la tine, apoi tu le livrezi clientului printr-o firma de curierat aleasa (si integrata in magazin).

Sau, alt exemplu, poti sa ai 2-3 furnizori, dispusi diferit geografic. 

Cand clientul comanda produse de la toti deodata, va trebui sa trimiti mai multe colete sau, daca ai furnizori ce iti trimit produsele in 24 de ore, le comanzi catre tine, apoi le trimiti tu, intr-un singur colet, catre client.

Sunt cazuri si cazuri, depinde de particularitatile afacerii tale.

6. Lanseaza magazinul tau online prin dropshipping

In perioada de demo Gomag, iti vei activa domeniul tau (despre care vorbeam la pasul 2) si vei alege abonamentul care ti se potriveste.

Odata ce magazinul tau e gata – ai continut si stratageme de marketing puse la punct – iti poti lansa magazinul

Asa vei incepe sa atragi trafic in site si, de ce nu, chiar vanzari.

Exista metode diverse de lansare si toate se bazeaza pe ideea sa faci cat mai mult tam-tam, pe toate canalele de care dispui.

Noi le-am concentrat pe toate in cursul online Launch Kit – Cum iti lansezi magazinul online cu vanzari din prima zi. Acceseaza cursul si fa o lansare spectaculoasa pentru afacerea ta.

7. Creeaza o strategie de marketing optimizata

De marketing vei avea nevoie si la lansare, dar si pentru ca magazinul tau sa fie din ce in ce mai cunoscut.

De fapt, aceasta este cea mai mare provocare a unui proprietar de magazin online care face dropshipping.

Din moment ce scapi de sarcini precum gestiunea produselor, ambalare, livrare, timpul economisit il vei investi in marketing si asistenta clientilor. 

Si asta este singura diferenta care te va duce spre profit sau spre esec.

Acum, ai la dispozitie o multime de tipuri de canale si te poti gandi la o mie una de idei creative pentru directia campaniilor tale de marketing.

Poti face SEO si marketing prin continut, blog, social media, reclame platite cu Google si Facebook, email marketing, lead generation si lead nurturing, marketing afiliat sau prin influenceri si asa mai departe.

Cel mai important, insa, e sa ai intotdeauna un obiectiv si sa te bazezi pe datele acumulate anterior, de fiecare data cand planifici cate o noua campanie.

Investeste-ti timpul si banii in strategiile care functioneaza PENTRU TINE, nu in cele care sunt promovate de unii si altii guru din piata.

Pentru ca ne-am lungi prea mult daca as da toate detaliile aici, sfatul meu e sa consulti materialul Cum sa vinzi online: Ghid de marketing si vanzare online + Checklist-uri.

Acesta include o gramada de liste cu sfaturi si idei, de unde sa incepi si ce strategii sa testezi.

De asemenea, noi am creat la Gomag si materiale specifice pe domenii de activitate in parte: 

  • sfaturi si idei pentru un magazin de home & deco, 
  • produse pentru copii, 
  • cosmetice si infrumusetare, 
  • bijuterii, 
  • scule si unelte, 
  • auto moto, 
  • IT&C, 
  • telefoane si accesorii, 
  • papetarie, 
  • florarie, 
  • produse personalizate si cadouri, 
  • jucarii 
  • sau instalatii termice si sanitare.

Gasesti intreaga colectie de materiale de marketing, pe domenii de afaceri, aici. Iti vor prinde bine cu siguranta, indiferent in ce stadiu esti cu magazinul tau online.

Sa iti faci un magazin online prin dropshipping sau nu?

Avantaje (si dezavantaje) exista, asa ca raspunsul ti-l poti da doar tu.

Poti avea succes daca alegi furnizorii potriviti si iti faci marketing-ul mai bine decat profesionistii. Iar clientii nici macar nu vor stii ce sistem ai tu in spate.

Poti incepe prin dropshipping, insa nu uita ca pe masura ce afacerea ta creste, nu vei putea continua la fel. O afacere capabila de scalare are stocuri proprii, indiferent ca te ocupi personal de ele, impreuna cu echipa ta de angajati, sau externalizezi catre un serviciu de e-fulfillment.

E si asta o metoda de a scapa de grija gestionarii stocurilor.

De asemenea, nu uita ca desi incepi fara stoc, tot vei avea nevoie sa investesti bani. Pentru ca vei plati tu, prima data produsul, si abia apoi iti va ajunge contravaloarea inapoi, cand o primesti de la clientul tau final.

Te-ai hotarat sa iti faci un magazin online prin dropshipping si stii deja ce vei vinde? Deschide un demo la Gomag si construieste-ti magazinul!

Planurile tarifare incep de la 1 euro pe zi!

Cosmin Daraban