Vrei sa iti faci un magazin online cu produse alimentare?

Principalul lucru la care sa te gandesti este valabilitatea produselor.

Pentru ca un cuptor cu microunde, de exemplu, poate sta in depozit cativa ani. Dar daca vinzi alimente sau alte produse perisabile, va trebui sa fii constient ca timpul nu e de partea ta. 

Exista, sigur, o diferenta daca acum vrei sa deschizi un magazin nou cu produse alimentare sau ai deja un magazin fizic in care le vinzi.

In cea de-a doua situatie, ai un atu. Pentru ca pornesti, practic, pe o infrastructura existenta si ai experienta de vanzare. 

Cunosti deja piata, ai furnizori de la care probabil ai obtinut termene bune de plata, poate chiar discounturi. 

Indiferent de situatie, ti-am pregatit un articol despre cele mai importante lucruri de care sa tii cont daca vrei sa deschizi un magazin online cu produse perisabile.

via GIPHY

Cuprins Ghid Cum gestionezi un magazin online cu produse alimentare

Aspecte legale pentru vanzarea de produse alimentare

Ai nevoie de firma, cod CAEN 4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet (+ alte coduri daca ai anumite activitati specifice).

Pentru vanzarea de produse alimentare vei avea nevoie si de alte aprobari, inclusiv sanitar-veterinare daca este cazul.

Citeste si: Cum sa vinzi alimente online – Idei de promovare magazin alimentar

Atentie mare la formularea termenelor si conditiilor. Iti recomand sa vorbesti cu un avocat care sa te ajute cand creezi aceasta pagina.

Stocuri pentru un magazin online cu produse alimentare

Cele mai multe produse perisabile au nevoie de conditii speciale de depozitare. Incepand de la temperatura si umiditate, pana la ambalare si pozitionarea in depozit, trebuie sa stii tot ce presupune stocarea produselor in mod corect.

Gaseste furnizori

Aici ai mai multe situatii.

Poate tu esti chiar producatorul produselor pe care le vinzi. Indiferent ca vinzi miere, fructe si legume la nivel local, zacusca sau ciocolata de casa, trebuie sa te asiguri ca ai o sursa constanta de ingrediente sau produse pentru a asigura cererea in magazin.

Sau poate esti un intermediar intre clientul final si unul sau mai multi producatori.

La fel stau lucrurile si in cazul tau.

produse-alimentare-online

Pentru a gasi furnizori de produse (in cazul in care nu ii ai deja):

  • Cauta pe Google, specific pentru ce tipuri de produse ai nevoie
  • Discuta cu reprezentanti ai industriei produselor pe care vrei sa le vinzi
  • Mergi direct la producatori
  • Colaboreaza cu un distribuitor 

Ambalarea produselor alimentare

Aici vreau sa povestim putin si de etichetare. Vezi tu, in cazul unui produs perisabil (in special alimentar) eticheta trebuie sa contina anumite mentiuni. Obligatoriu.

In principiu, e vorba de:

  • Numele sub care il comercializezi
  • Lista ingredientelor din care e compus
  • Cantitatea ingredientelor, in procente
  • Data de valabilitate minima
  • Daca exista conditii speciale de conservare sau consumare a produsului
  • Informatii privind protectia sanatatii consumatorilor (ex. alergeni)
  • Informatii privind caracteristicile nutritionale
  • Locul de origine sau de provenienta
  • Modul de folosire, daca fara a fi specificat cumparatorul nu poate folosi produsul asa cum trebuie
  • Pentru bauturile alcoolice cu mai mult de 1.2% alcool in volum, trebuie sa specifici titlul alcoolmetric pe unitatea de volum

Evident, exista anumite exceptii. De exemplu, daca vinzi fructe sau legume proaspete, nu ai ce ingrediente sa specifici.

In functie de tipul de produse perisabile pe care vrei sa le vinzi, iti recomand sa consulti ce zice legea privitor la etichetare.

depozitare-produse

Bun, ambalarea merge mai departe de obligatiile referitoare la etichetarea produselor, in functie de tipul de produse.

De exemplu, produsele alimentare care nu se pastreaza la frigider pot fi depozitate in cutii, inclusiv din carton, etichetate cu “perisabil” sau “fragil”.

Dar daca produsele tale trebuie pastrate la frigider sau congelator, vei avea nevoie de un mediu si o temperatura controlata – si nu doar in depozit, ci pe tot parcursul fluxului logistic (asa vei avea atat inspector sanitari fericiti, cat si clienti fideli).

Livrarea produselor alimentare

Una e sa livrezi carti… si total altceva sa livrezi salam.

Trebuie sa fii extrem de atent la locatia in care vor fi livrate produsele tale, transportatorii cu care colaborezi, modul de impachetare a produselor si TIMP, durata de livrare.

Ideea e ca odata ce gestionezi aceste variabile si ajungi sa ai un proces stabilit, livrarea produselor perisabile nu ti se va mai parea o bestie.

Uite cateva lucruri de care sa tii cont:

  • Toate produsele perisabile se transporta in regim de urgenta SI in conditii speciale.
  • Pentru produsele congelate sau refrigerate, transportul se face in masini termoizolate, dotate inclusiv cu lazi frigorifice, instalatii de frig, cutii, folii cu bule sau alte echipamente.
  • Verifica regulamentele de livrare a produselor perisabile la firmele de curierat cu care vrei sa colaborezi.
  • Atentie mare daca vrei sa vinzi peste granita – unele tari au reguli diferite privitoare la importuri fata de Romania. Asa ca ai grija sa nu incalci restrictiile vamale sau, daca e cazul, sa obtii autorizatiile si ceritificatele necesare.
  • Respecta regulamentele privitoare la ambalarea produselor pentru transport – clientul a cumparat un produs alimentar? Nu e suficient sa stie doar el. Si transportatorul tau trebuie sa stie asta. Altfel risti ca produsul sa ramana in depozitele transportatorului in conditii proaste. Eticheteaza coletul astfel incat curierul sa stie daca produsul trebuie pastrat la frigider, congelator sau trebuie sa manipuleze coletul cu mai multa grija.

transport-produse-perisabile

Atentie la timp!

Nu e nimic mai frustrant decat sa stii ca ai niste colete cu produse perisabile blocate in depozitul transportatorului peste weekend sau pentru o perioada lunga de timp.

Asa ca alege din start anumite moduri si regulamente de livrare pentru a evita greselile de genul. Greseli care sunt scumpe.

Vezi care e intervalul de timp necesar pentru vanzare si, in functie de asta, stabileste pana in ce zi a saptamanii preiei comenzi pentru saptamana respectiva. 

De exemplu, daca produsele se livreaza in 2 zile, iar transportatorul nu lucreaza peste weekend sau are costuri suplimentare sambata, preia comenzi doar pana miercuri – joi.

Pentru weekend poti face campanii hyper locale in care livrezi personal clientilor din zona ta 🙂 .

magazin-online-pizzerie

Cum trebuie sa arate un magazin online cu produse alimentare

1. Alege solutia eCommerce potrivita

Cred ca te intereseaza sa ai magazinul up&running cat mai rapid, asa e?

De aceea iti recomand Gomag, o solutie de-a gata, pe care iti poti construi magazinul in mai putin de cateva ore.

Sau, ne poti cere sa iti livram direct un magazin online la cheie.

Uite cum sa folosesti Gomag pentru a vinde online produse alimentare:

  • Alege o tema special pregatita pentru tipul tau de produse, responsive, GRATUITA – iti recomand temele Providence, pentru produsele alimentare, Magnolia (pentru orice tip de produs perisabil si nu numai) sau tema Toscana, in cazul in care vinzi un numar limitat de produse.

tema-gomag-providence

  • Ai aplicatia One-time Offer (OTO) care iti permite sa inviti clientii sa creasca valoarea cosului de cumparaturi, chiar inainte de a finaliza comanda (ii recomanzi produse in plus)
  • Ai optiuni de filtrare avansate – poti conditiona simplu filtrarea, din conditii. In documentatia platformei gasesti mai multe detalii despre filtre si cum sa le setezi.
  • Ai reguli avansate de reduceri si liste de preturi aplicabile automat – poti crea campanii de discount in site, prin rotatie (de exemplu, pentru happy hour sau orice alt tip de campanie)
  • Ai integrari cu peste 120 de aplicatii si furnizori de servicii din Romania – transportatori, procesatori de plati, soft-uri de facturare, aplicatii de marketing etc. 
  • Ai suport dedicat din partea noastra – asistenta online prin tichete si email sau la telefon (de la abonamentul Pro)

2. Termeni si conditii

Nu o sa intru foarte mult in detalii, deoarece aspectele speciale din termeni si conditii depind de tipul de produse si modelul tau de business. 

Asa ca n-am cum sa iti spun specific ce sa incluzi aici.

Urmareste sfaturile din articolul Termeni Si Conditii: De Ce Ai Nevoie De Aceasta Pagina In Site? si discuta cu un avocat, sa nu uiti sa mentionezi tot ce trebuie in acest contract.

Ai grija sa specifici raspunsurile la orice intrebare crezi ca trece prin mintea clientului, chiar daca vei raspunde si separat in paginile cu intrebari frecvente: cum cumpar, cum platesc, livrare, retur, contul meu etc.

exemplu-magazin-cofetarie

3. Politicile de livrare si retur

Fii extrem de transparent. 

  • Afiseaza clar durata si costurile de livrare a produselor, in toate paginile din magazin.
  • Specifica zilele in care livrezi comenzi si, daca e cazul, motivul pentru care nu poti livra in weekend
  • Specifica daca e obligatoriu ca un client sa preia personal coletul de la curier (pentru ca nu vrei sa lasi la topit un produs congelat, in receptia cladirii in care lucreaza clientul, x ore pana ce acesta reuseste sa puna mana pe el)
  • In general, produsele perisabile nu se pot returna (flori, alimente etc.). Insa exista anumite cazuri sau exceptii daca alegi sa faci concesii clientilor. De exemplu, poti specifica o perioada de retur mai mica decat cele 14 zile standard si conditii speciale (produsul sa nu fi fost folosit / desigilat etc.)

Gandeste-te la tot ceea ce prespune livrarea si returul produselor tale si adauga informatiile in aceste politici.

exemplu-politica-retur

4. Fotografiile produselor

Vrem sa atingem ce cumparam. Sa intoarcem produsul in maini pe toate partile si sa ne asiguram cu ochii nostri ca e exact ceea ce ne trebuie.

Uite de ce trebuie sa ai fotografii foarte bune de produs daca vrei sa vinzi produse perisabile online.

  • Foloseste fotografii mari, de o calitate foarte buna, clare
  • Afiseaza culorile reale ale produsului (insa ai grija sa specifici in descriere ca acestea ar putea fi diferite in realitate)
  • Foloseste 6-8 fotografii de produs – cu produsul din toate unghiurile, impachetat, neimpachetat, in timp ce este folosit.
  • Adauga video-uri
  • Adauga fotografii trimise de catre clientii existenti – vor functiona ca o dovada de incredere.

exemple-fotografii-produs

5. Descrierile produselor 

  • Trebuie sa contina datele de pe eticheta, la caracteristici – ingrediente, alergeni, aditivi, greutate etc.
  • In descriere, specifica metodele de folosire a produsului
  • Adauga testimoniale si invita clientii care au cumparat sa iti lase recenzii
  • Adauga date de contact rapid
  • Ai grija sa specifici toate detaliile legate de cantitate, proceduri de livrare, preturi

Citeste si: Cum Sa Vinzi Mai Mult Cu Descrieri De Produs Optimizate

Ma opresc aici, insa vreau sa intelegi ceva. Momentul in care iti lansezi magazinul este doar primul pas.

De ce? Deoarece ai nevoie de marketing ca sa vinzi online cat mai mult.

Iti recomand urmatoarele articole pentru promovarea produselor tale:

Incepe prin a-ti crea o baza cu adrese de email (lead-uri), fa postari constante pe Facebook si Instagram si continut pe blog. De exemplu, daca vinzi produse alimentare, fa-ti un blog pe care postezi retete cu ingrediente din magazinul tau 🙂

Asa poti folosi si butonul de cumparaturi Gomag.

Si pune accentul pe fidelizarea clientilor.

Clientii recurenti iti vor aduce si mai multi clienti noi, care au deja incredere ca le vei oferi o experienta buna la cumparare si produse pe care se pot baza.

Vrei sa iti deschizi un magazin online cu produse perisabile? Alege Gomag. Ai 15 zile la dispozitie sa testezi platforma si sa alegi cel mai potrivit abonament pentru tine.

Cosmin Daraban